Pilates zayıflatmıyor belki ama bedeninizde, kaslarınızda inanılmaz bir rahatlama hissettiriyor. Kendinize masaj yapmış gibi oluyorsunuz. Zamanla hareketleri yaparken esnekleşiyor, duruş bozukluğunuz varsa kurtuluyorsunuz ve formda kalıyorsunuz.
Bizlerde pilates sporunun faydalarını sizler için sıraladık.
1. Unutmayın! Pilates tüm vücudu eşit şekilde geliştirir. Düzenli gelişen kaslar yapılan her harekette forma girer. Pilates egzersizleri vücuttaki asimetrileri düzeltir.
2. Dansın öncülerinden Martha Graham ve George Balanchine, pilates eğitiminin kas gücünden yararlanan ilk kişilerdir. Ayrıca yürüyüşçüler, koşucular, kayakçılar, dalgıçlar, golfçüler, beyzbol oyuncuları, jimnastikçiler, boksörler ve neredeyse tüm başarılı sporcular pilatesten yararlanmaktadır.
3. Pilates için hiçbir zaman yaşlı sayılmazsınız ve pilatese başlamak için sağlıklı ve güçlü olmanız gerekmez. Pilates çalışarak zaten güçlenecek ve sağlığınıza kavuşacaksınız.
4. Pilateste kullanılan Ped – O – Pull Aletinin; ünlü bir opera sanatçısına nasıl daha kontrollü nefes alması gerektiğini öğretmek için yapıldığını biliyor muydunuz? Eklem bölgelerini güçlendirip kasları sıkıştırarak kan dolaşımını hızlandıran pilates sayesinde daha düzenli nefes alır, esneklik kazanır, hareketlerinizde daha çevik olursunuz.
5. Pilatesin nefes ve hareket egzersizleri kan akışının hızlanmasına, damarlarınızdaki kanın doğru bir şekilde kaslara, organlara, kemiklere ve dokulara gitmesine yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca kalp, ciğerler ve dolaşım sisteminin gelişmesi için pilates egzersizleri çok önemlidir.
6. Pilates kendinize olan güveninizi arttırır. Stresten kurtulmak için pilates yapmalısınız. Farkındalık ve konsantrasyon ile yaptığınız her pilates hareketi ‘orada ve anda bulunmanızı’ sağlar.
7. Pilates egzersizleri sırasında mutlaka vücudunuzun sesine kulak verin. Hiçbir zaman sizi rahatsız eden ya da size acı veren hareketleri yapmaya çalışmayın. Tek başınıza çalışırken kapasitenizi aşan hareketlerden kaçınmanız son derece önemlidir. Ayrıca pilates egzersizlerini size belirtilenden fazla tekrarlamayın çünkü kaslarınızı gereksiz yere yorabilirsiniz.
8. Soğuk algınlığı veya grip gibi şikâyetleriniz varsa kendinizi zorlamayın. Pilates canlandırıcı ve tazeleyici bir çalışma olmasına rağmen fiziksel ve zihinsel dayanıklılık gerektirir.
9. Sadece minderle çalışılan kalabalık pilates sınıflarında eğitmenlerin herkes ile tek tek ilgilenmesine yetecek kadar zaman yoktur. Özellikle yaralanmalarınızı ya da kronik bir rahatsızlığınızı iyileştirme amacıyla pilates yapmayı seçtiyseniz, bu kalabalık gruplar size göre değildir.
10. Chair Aleti (sandalye) ile yapabileceğiniz egzersizler sayesinde diz-ayak bileği sakatlıkları ve kalça ile ilgili problemlerin iyileştirilebileceğini biliyor muydunuz? Eğer ayak ve bacaklarınız güçsüz ve gerginse kendinizi tamamen yorgun hissedersiniz. Pilatesteki ayak düzeltici aleti taban düşüklüklerine, zayıf ayak bileklerine, şişlik ve burkulmalara karşı son derece yararlıdır.
11. Pilates sayesinde fıtık, disk kaymaları, siyatik, bel kemiği eğriliği, romatizma, spondiloliz ve spondiloz gibi birçok kemik hastalığı tedavi edilmektedir. Fakat osteoporoz, fıtık, disk kayması, omuz çıkıkları veya spondolit gibi bel kemiği ile ilgili daha başka servikal problemler yaşıyorsanız, pilates yapmadan önce mutlaka doktorunuza veya tıbbi bir uzamana danışmalısınız.
12. Anne adayları pilates sayesinde düzenli nefes alıp vermeyi öğrendikleri için bu süreyi daha rahat geçirirler ve dolayısıyla doğumları çok kolay olur. Hamileliğin 3,5 – 4 Aylık döneminde her şey yolundaysa ve doktorunuz izin verdiyse pilates yapabilirsiniz.
13. Platesin doğum sonrasında uygulanacak en önemli egzersiz yöntemi olduğunu biliyor muydunuz? Pilates sayesinde yeni annelerin doğum sonrasında vücutlarının eski haline gelip diriliğini tekrar kazanması son derece hızlı olur.
14. Pilatesin çocuklar için de çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Pilates egzersizleri onların kaslarını güçlendirir, güçlü ve güvenli olmalarını sağlar. Büyük küçük tüm kaslar eşit ve düzenli olarak gelişerek çocuklara güç, esneklik ve koordinasyon kazandırır.